Agjërimi me ndërprerje

Aralıklı Oruç
Agjërimi me ndërprerje është një prirje gjithnjë e më e popullarizuar e të ushqyerit që duket interesante nga shumë njerëz që duan të humbin peshë. Dietologia e regjistruar në UC Davis Health Melinda Gong shpjegon konceptin e agjërimit me ndërprerje dhe diskuton të mirat dhe të këqijat e këtij plani ushqimor.

Nga vjen agjërimi?
Së pari, është e rëndësishme të përcaktohet agjërimi. Agjërimi është të mos konsumosh ushqim me vetëdije. Në të kundërt, uria është një gjendje që përfshin paaftësinë për të ngrënë, bazuar në faktorë jashtë kontrollit të një personi.

Praktika e agjërimit daton në kohët e lashta dhe ishte një praktikë e zakonshme për të ndihmuar në shërimin e trupit. Gjithashtu është pretenduar se ka origjinë fetare dhe mund të forcojë lidhjet fetare të njerëzve. Për shembull, ekziston një shembull ku agjërimi gjatë Ramazanit praktikohet veçanërisht nga mëngjesi deri në mbrëmje.

Si funksionon agjërimi me ndërprerje?
Ideja e agjërimit me ndërprerje bazohet në idenë se trupi mund të marrë energji nga rezervat e yndyrës më shpejt dhe me efikasitet. Glukoza është burimi kryesor i energjisë që vjen nga karbohidratet, por në rast të mungesës së glukozës, trupi kthehet në djegien e yndyrës. Kjo ndodh më shumë gjatë periudhave të mungesës së ushqimit. Kapaciteti i ruajtjes së yndyrës së trupit tonë është pothuajse i pakufizuar.

Agjërimi me ndërprerje mund të zbatohet në mënyra të ndryshme. Nuk ka asnjë plan të përsosur agjërimi dhe gjetja e më të mirës shpesh varet nga stili juaj i jetës personale.

Agjërimi për 12 orë ose më shumë në ditë është një metodë. Një person fle mesatarisht rreth 7 orë, kështu që koha e gjumit përfshihet në periudhën e agjërimit. Mosngrënia pas darkës mund ta ndihmojë trupin të rrisë djegien e yndyrës. Kjo qasje mund të jetë veçanërisht efektive nëse e keni zakon të hani në mbrëmje.

Një formë tjetër e agjërimit të ndërprerë përfshin agjërimin me ditë alternative. Kjo qasje do të thotë të hani gjithçka që dëshironi 5 ose 6 ditë në javë dhe të agjëroni 1 ose 2 ditë në javë. Në ditët e agjërimit rekomandohet të pini ujë dhe lëng mishi në mënyrë që të mos dehidratoheni. Ky lloj agjërimi mund të jetë veçanërisht i dobishëm për njerëzit që kanë një orar të ngjeshur pune dhe nuk mund të hanë rregullisht.

Mbani mend: Është e rëndësishme të zgjidhni ushqime të shëndetshme si frutat, perimet, drithërat, mishi me pak yndyrë, proteinat bimore dhe produktet e qumështit me pak yndyrë në zgjedhjet tuaja të vakteve.

A është agjërimi i ndërprerë i duhuri për ju?
Kjo pyetje mund të jetë e vështirë për t'iu përgjigjur. Në përgjithësi, është e rëndësishme të përcaktoni qëllimet tuaja dhe arsyen që dëshironi të provoni agjërimin me ndërprerje. A është kjo diçka që keni ndërmend ta ruani për gjithë jetën?

Shumë njerëz mendojnë të provojnë agjërimin për të humbur peshë, por nëse nuk është një plan i qëndrueshëm dhe nuk mund ta mbani atë për gjithë jetën, mund të rifitoni peshën që keni humbur. Agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë në humbjen e peshës, veçanërisht kur zgjidhni vakte të balancuara dhe konsumoni porcione të kontrolluara gjatë agjërimit.

Kushtojini vëmendje zakoneve tuaja të të ngrënit. Nëse zbuloni se e keni zakon të hani natën, agjërimi me ndërprerje mund të sigurojë disiplinë dhe t'ju ndihmojë të hani më pak. Nëse koha juaj e darkës është vonë, mund të rregulloni orarin e ngrënies për të lejuar trupin tuaj të fillojë të agjërojë më herët.

Përfitimet e tjera shëndetësore të agjërimit me ndërprerje janë ende në kërkim dhe nuk dihet mjaftueshëm se si ai ndikon në kushtet kronike. Nëse po mendoni të provoni agjërimin me ndërprerje, është e rëndësishme që së pari të flisni me një këshilltar shëndetësor. Çdo lloj agjërimi mund të jetë i rrezikshëm nëse merrni medikamente të caktuara ose keni probleme të caktuara shëndetësore. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të vlerësojë historinë tuaj shëndetësore dhe të japë udhëzime. Është e rëndësishme të provoni metoda me të cilat jeni të kënaqur dhe mund t'i zbatoni në mënyrë të qëndrueshme. Nëse ndjekja e një modeli të caktuar të të ngrënit duket stresuese, agjërimi me ndërprerje mund të mos jetë i duhuri për ju.

Blogje të lidhura