A janë vezët me rreze të lirë më të shëndetshme se vezët e kafazit?

Serbest gezinen yumurtalar kafes yumurtalarından daha mı sağlıklı?

Edhe pse mbrojtësit e mirëqenies së kafshëve dhe prodhuesit e vezëve me rreze të lirë këmbëngulin se ushqimi i lirë është më i mirë, nuk ka shumë prova shkencore për ta mbështetur këtë.

Një studim në Universitetin e Kembrixhit zbuloi se vezët e pulave "të kullotura" ishin më të larta në disa vitamina dhe acide yndyrore të dobishme sesa pulat në kafaz. Por një studim nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) zbuloi se nuk kishte asnjë ndryshim midis të dyjave kur matej në njësitë Haugh , një masë (e përcaktuar ngushtë) e cilësisë së vezëve.

"Ne nuk gjetëm dallime të rëndësishme midis dy llojeve të vezëve," tha studiuesja e USDA, Deana Jones , "Për blerësit, vendimi varet nga zgjedhjet tuaja etike dhe morale."

Nuk ka dyshim se njerëzit besojnë se vezët e pulës së lirë janë shumë më të shëndetshme , por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se vezët e pulës me rreze të lirë janë më të shëndetshme. Faktorë të tjerë gjithashtu luajnë një rol në mbajtjen e vezëve të shëndetshme dhe ushqyese. Për shembull, shëndeti i përgjithshëm i pulave, dieta e tyre, kushtet e jetesës dhe faktorët gjenetikë ndikojnë në cilësinë e vezëve. Ju mund të bëni një zgjedhje më të informuar duke marrë parasysh informacionin në paketimin e vezëve dhe duke i blerë ato nga burime të besueshme.

Si rrjedhojë, vezët me rreze të lirë mund të kenë vlera më të larta ushqyese në disa raste dhe të shihen si një opsion më etik, por për hir të shëndetit tuaj duhet të merrni parasysh të gjithë faktorët kur konsumoni vezë dhe t'i përfshini ato në një plan diete të ekuilibruar.

Blogje të lidhura