A është kafeja e mirë apo e keqe për shëndetin tuaj?

Kahve Sağlığınız İçin İyi Midir Kötü Mü?

Megjithëse studimet e hershme të kafesë sugjeruan se ajo mund të shkaktojë probleme shëndetësore, hulumtimet e fundit ofrojnë prova të forta se pirja e kafesë në fakt ka disa përfitime shëndetësore.

 

Harvard T.H. "Në përgjithësi, provat tregojnë mjaft bindshëm se kafeja është më e shëndetshme sesa e dëmshme për sa i përket rezultateve shëndetësore," tha Frank Hu, kryetar i Departamentit të Ushqyerjes në Shkollën e Shëndetit Publik Chan, në një artikull "Discover" të 5 prillit 2021. “Për shumicën e njerëzve, konsumimi i moderuar i kafesë mund të konsiderohet pjesë e një diete të shëndetshme”.

 

Hu vuri në dukje se konsumimi i moderuar i kafesë, rreth 2 deri në 5 filxhanë në ditë, është lidhur me reduktimin e rrezikut të diabetit të tipit 2, sëmundjeve të zemrës, kancerit të mëlçisë dhe endometrit, sëmundjes së Parkinsonit dhe depresionit. Është e mundur që njerëzit që pinë kafe mund të ulin edhe rrezikun e vdekjes së parakohshme.

 

Hulumtimet e hershme e lidhin kafenë me sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës dhe astma. Megjithatë, Hu vuri në dukje se shumë pjesëmarrës në këto studime ishin duhanpirës, ​​duke sugjeruar se kafeja është përgjegjëse për efektet negative që lidhen tani me pirjen e duhanit. Ai shtoi se çdo gjë e konsumuar me tepricë shqyrtohet. "Në të kaluarën, shumë njerëz mendonin, 'Oh, kafeja është e shijshme, ka padyshim diçka të keqe në kafe," tha ai. “Pra, lajmi i mirë është se për shumicën e njerëzve, kafeja në fakt ofron disa përfitime shëndetësore.”

 

Sipas artikullit, grupe të caktuara duhet të kenë kujdes kur pinë kafe. Nuk ka shumë informacione për efektet e kafesë tek fëmijët, dhe kafeina mund të jetë e dëmshme gjatë shtatzënisë. Kafeina e tepërt mund të shkaktojë ankth tek njerëzit me panik ose çrregullime ankthi.

 

Për ata që pinë kafe, ekspertët rekomandojnë gjithashtu të mos e teprojnë me kremin ose sheqerin e shtuar.

Blogje të lidhura