A është i rëndësishëm monitorimi i glukozës?

Şeker Ölçümü Takibi Önemli Mi?

 Një pjesë e rëndësishme e kujdesit për diabetin është vetë-monitorimi. Testimi i sheqerit në gjak është një komponent i rëndësishëm i kujdesit për diabetin që ju ndihmon të merrni përgjegjësinë. Vetë-monitorimi i sheqerit në gjak është një mjet i rëndësishëm për menaxhimin e një plani trajtimi dhe parandalimin e komplikimeve afatgjata të diabetit. Është shumë e rëndësishme të matni rregullisht nivelin e sheqerit në gjak për të monitoruar nëse keni simptoma të hiperglicemisë, hipoglikemisë ose prediabetit.

 Testimi i sheqerit në gjak mund t'ju ndihmojë në disa mënyra, si p.sh.

Kjo ju ndihmon të vlerësoni qëllimet tuaja të përgjithshme të trajtimit.

Ju ndihmon të kuptoni ndikimin e dietës dhe stërvitjes në nivelet e sheqerit në gjak.

Ju ndihmon të matni nëse faktorë të tillë si sëmundja ose stresi ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak.

Ju ndihmon të monitoroni efektin e ilaçeve të diabetit në nivelet e sheqerit në gjak.

Ju ndihmon të monitoroni nëse nivelet e sheqerit në gjak janë të larta apo të ulëta.

Njihni diapazonin tuaj të synuar

Rezultatet e testit të sheqerit në gjak bazohen në një numër faktorësh, duke përfshirë:

Lloji i diabetit - Kohëzgjatja e diabetit - Mosha - Statusi i shtatzënisë - Prania e komplikimeve të diabetit -

kontrolloni kohën

Niveli i sheqerit në gjak në intervalin e synuar për njerëzit me diabet është si më poshtë:

 

Para mëngjesit: 70-130 mg/dl

Para drekës dhe darkës, mezetë: 70-130 mg/dl

Dy orë pas ngrënies: <180 mg/dl

Para gjumit: 90-150 mg/dl

A1C (hemoglobina e glikoziluar HbA1C): <7% (sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit)

Pse është e rëndësishme të kontrolloni nivelet e sheqerit në gjak?

Shumica e njerëzve me diabet nuk ndjejnë asnjë simptomë nëse nuk përjetojnë hiperglicemi (nivele të larta të glukozës) ose hipoglicemi (nivele të ulëta të glukozës). Hiperglicemia mund të shkaktojë dëmtim të disa organeve, duke çuar në komplikime të diabetit. Këto komplikime mund të përfshijnë probleme serioze si nefropatia diabetike, retinopatia diabetike, sëmundjet kardiovaskulare.

Monitorimi i sheqerit në gjak mund t'ju ndihmojë të mbani nën kontroll sheqerin në gjak dhe të zvogëloni rrezikun e hiperglicemisë. Vetë-monitorimi i niveleve të sheqerit në gjak është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të diabetit dhe ju ndihmon të monitoroni efektivitetin e planeve të trajtimit që përdoren. Gjithashtu ju ndihmon të kuptoni se cilat metoda janë më efektive.

 

Sa shpesh duhet të testoni sheqerin në gjak?

Sa shpesh monitoroni nivelin e sheqerit në gjak është personale dhe varet nga shumë faktorë. Mjeku juaj ose një edukator i certifikuar i diabetit do të rekomandojë frekuencën e testimit bazuar në llojin tuaj të diabetit, metodat e trajtimit të përdorura dhe qëllimet tuaja. Kohët e mundshme të testimit përfshijnë para mëngjesit, para drekës/darkës, dy orë pas ngrënies, para gjumit, para stërvitjes intensive dhe kur nuk ndiheni mirë.

Njerëzit me diabet të tipit 1 rekomandohen përgjithësisht të monitorohen 4 herë në ditë. Megjithatë, ata që përdorin pompa insuline mund të testojnë më shpesh. Monitorimi i rregullt i sheqerit në gjak është shoqëruar me kontroll më të mirë të diabetit dhe mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve. Kur kuptoni përfitimet e mbajtjes nën kontroll të sheqerit në gjak, menaxhimi i diabetit bëhet më efektiv dhe mbron shëndetin tuaj afatgjatë. Të kuptuarit se kush duhet të monitorojë sheqerin në gjak është një hap kritik në menaxhimin e diabetit.

Si mund t'i regjistroj leximet e mia të glukozës?

Mbajtja e një regjistrimi të leximeve të sheqerit në gjak është e dobishme vetëm nëse do t'i përdorni rezultatet për të menaxhuar diabetin tuaj. Ndani të dhënat tuaja me këshilltarët tuaj të kujdesit shëndetësor për diabetin dhe pyetini se si do t'i interpretonin leximet tuaja për të marrë vendime në lidhje me menaxhimin e diabetit tuaj.

Një ditar letre. Shkruani të dhënat tuaja mënjanë. Disa prodhues të matësve të glukozës në gjak mbajnë një ditar ose ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund të ketë një të tillë që ju ta përdorni.

Aplikacionet e telefonit. Disa metra mund të lidhin leximet e glukozës nëpërmjet Bluetooth-it direkt me telefonin tuaj inteligjent nëpërmjet një aplikacioni. Aplikacioni e ruan këtë informacion për ju dhe gjithashtu mund të dërgohet drejtpërdrejt te ekipi juaj i kujdesit shëndetësor.

 

Blogje të lidhura