Pse është i rëndësishëm monitorimi i presionit të gjakut?

Tansiyon Takibi Neden Önemlidir?

Të dhënat e fundit tregojnë për një problem të madh. 1.4 miliardë njerëz në mbarë botën kanë hipertension. Kjo korrespondon me 1 në 5 të rritur në mbarë botën.

Siç e dini, presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut është shkaku numër një i sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru në mbarë botën. 50,000 njerëz vdesin çdo ditë për shkak të kësaj. E megjithatë shumë njerëz duken të pavetëdijshëm për shkallën e problemeve të presionit të gjakut:

50% nuk ​​janë në dijeni se kanë hipertension

50% e të diagnostikuarve nuk e kanë nën kontroll presionin e gjakut.

Sigurisht, është e pamundur të arrihet trajtimi i duhur pa një diagnozë të saktë. Kjo është arsyeja pse monitorimi i presionit të gjakut është kaq i rëndësishëm. Është e qartë se njerëzit me hipertension kanë nevojë për monitorim më të shpeshtë dhe të detajuar të presionit të gjakut përtej asaj që ka qenë deri tani tipike.

Faktorët kryesorë që mund të çojnë në matje të pasakta nga përdoruesit janë si më poshtë:

Besueshmëria e matjeve të presionit të gjakut është një shqetësim i vlefshëm si për ata që menaxhojnë hipertensionin ashtu edhe për profesionistët mjekësorë. Në një artikull të Harvard Health, Dr. Siç shpjegohet nga Hiremath:

Nëse jeni shumë aktiv përpara se të bëni matje, rekomandohet që të uleni dhe të pushoni për pesë minuta përpara se të bëni matjen. Shumë njerëz mund të mos kenë kohë të presin kaq gjatë ose thjesht të harrojnë.

Vendosja e tij mbi veshje (madje edhe një këmishë apo bluzë të hollë) mund të shkaktojë një matje të pasaktë.

Pranga e presionit të gjakut mund të jetë shumë e ngushtë ose jo mjaft e ngushtë. Ky është një problem i zakonshëm. Nëse pranga juaj është shumë e lirshme, mund të shkaktojë një tregues të pasaktë të presionit të gjakut. Nga ana tjetër, një pranga që është shumë e ngushtë mund të rezultojë në një lexim më të lartë të presionit të gjakut që është i pasaktë.

Nëse ka shpërqendrime, edhe një bisedë e qetë mund të shkaktojë rritje të presionit të gjakut. Nëse jetoni me të tjerët, mund të jetë e vështirë të shpërqendroheni gjatë matjes së presionit të gjakut në shtëpi.

Ndryshimi i gjendjes tuaj emocionale, të qenit në një situatë stresuese ose ankthioze mund të shkaktojë rritjen e niveleve të presionit të gjakut. Shpesh njerëzit përjetojnë një rritje të lehtë të stresit kur matin presionin e gjakut.

Ndiheni të nxehtë ose të ftohtë Temperatura e trupit tuaj mund të ndryshojë me 0,5-1 °C gjatë ditës. Nivelet e presionit të gjakut mund të jenë të larta kur ndiheni të ftohtë dhe më të ulëta kur jeni në një mjedis të ngrohtë.

Nëse keni nevojë të urinoni, presioni i gjakut mund të jetë më i lartë se normal kur fshikëza juaj është plot.

A është i mundur monitorimi pa probleme e presionit të gjakut 24/7?

Njëzet vjet më parë, jo, kjo nuk ishte e mundur. Por teknologjia është përmirësuar që atëherë. Ata me hipertension të diagnostikuar ose të dyshuar mund të përdorin monitorët e presionit të gjakut në shtëpi për të monitoruar presionin e gjakut dhe për të paraqitur vlerat e mëparshme të marra në monitorët inteligjentë të presionit të gjakut te mjekët e tyre.

 

Blogje të lidhura