A ul kolesterolin një dietë vegjetariane apo vegane?

Vejerteryan ya da Vegan Beslenme Kolesterolü Düşürür mü?

Konsumimi i ushqimeve kryesisht me bazë bimore mund të ulë nivelet e yndyrave të dëmshme. Hulumtimet e reja e konfirmojnë këtë.

Për studimin, studiuesit grumbulluan rezultatet e 30 studimeve të ndryshme të publikuara gjatë katër dekadave të fundit (duke përfshirë rreth 2,400 njerëz në total). Të gjithë pjesëmarrësit u caktuan në mënyrë rastësore të ndiqnin ose një dietë vegane, e cila përfshin qumësht dhe vezë, por jo mish dhe përjashton të gjitha produktet shtazore, ose një dietë omnivorous, e cila përfshin mish dhe produkte qumështi, përkatësisht. Kohëzgjatja mesatare e dietës ishte 29 javë. Krahasuar me njerëzit që ndiqnin një dietë të gjithëngrënëse, ata që ndiqnin një dietë vegjetariane ose vegane përjetuan një mesatare prej 7%, 10% dhe 14% ulje të kolesterolit total, kolesterolit LDL dhe apolipoproteinës B, respektivisht, nga nivelet e matura në fillim të studimin. (Apolipoproteina B është një grimcë që gjendet në LDL dhe lipoproteina të tjera aterosklerotike në gjak.)

Dietat e përqendruara te bimët janë përgjithësisht më të larta në yndyrna të pangopura të shëndetshme, por më të ulëta në yndyrna të ngopura, kolesterol dhe yndyrë totale, gjë që shpjegon gjetjet. Studimi u publikua në internet në European Heart Journal më 24 maj 2023.

Blogje të lidhura